Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Monnikenpad

    Wandelen

    De erfenis van de monniken

    De invloed die de Benedictijner monniken hebben gehad op de ontwikkeling van de duinen en polders van het NoordHollandse Kennemerland is nog steeds in het landschap af te lezen.

    Lees meer
  • Lente-min

    Wandelen

    Lente in GR-land

    Fotoreportage in België.

    Lees meer
  • Dijleland

    Wandelen

    Twaalf maanden door het Dijleland

    Fotoreportage Dijleland.

    Lees meer
  • Reggepad

    Wandelen

    Kronkelen langs Regge en Dinkel

    Christina Bloem wandelde en meanderde langs de Regge en de Dinkel.

    Lees meer
  • De Nete te Vorselaar

    Wandelen

    De Kleine Nete, te voet en per kano

    Vier dagen verlengd weekend is voor Katrijn en Steve het perfecte excuus om de oversteek te maken naar een Zwitserse Alpentop. Getuige daarvan de cover van deze Op Weg. Maar voor hen is het slechts een aanloop naar meer. Naar hoger, uitgestrekter, ongerepter.

    Lees meer
  • GR 123

    Wandelen

    GR 123 in elf etappes

    Francis Verlack verdeelde de grote lus door Henegouwen in elf etappes en ging op stap.

    Lees meer
  • Tijl UIlenspiegel

    Wandelen

    In het spoor van Tijl Uilenspiegel

    Volgens de legende was Tijl Uilenspiegel een deugniet die vrij als een vogel rondtrok. Veel later, in een roman uit de 19e eeuw, krijgt Tijl gezelschap van Nele en Lamme Goedzak en wordt hij een verzetsheld tegen de Spaanse bezetter. Het is deze Tijl die onze gids is voor een prachtige Streek-GR langs kreken en kanalen.

    Lees meer
  • Pieterpad monumentje

    Wandelen

    Het Pieterpadmonument

    Vlakbij Maastricht, net over de Belgisch-Nederlandse grens, ligt de Sint-Pietersberg. De top van de heuvel is een kruispunt van maar liefst vier (!) langeafstandsroutes.

    Lees meer
  • Friesland 3

    Wandelen

    Wandelen door Friese wouden

    Wat doe je als je dankzij Op Weg een topogids van het Friese Woudenpad wint? Op verkenning gaan natuurlijk!

    Lees meer
  • Hageland-min

    Wandelen

    GRand Cru Hageland

    40 jaar geleden begon een aantal wijnbouwers op de zuidhellingen van de Hagelandse heuvels opnieuw wijnstokken aan te planten. Vandaag kan het Hageland uitpakken met de titel ‘meest noordelijke wijnstreek van Europa’ en het label ‘kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming’. Een dagstapper met een slok wijngeschiedenis.

    Lees meer
  • Hertog Limburgpad zuil-min

    Wandelen

    Ambassadeur op het Hertog Limburgpad

    Aanleiding voor mijn tocht is een voordracht over het oude Hertogdom Limburg in de bibliotheek van Kerkrade. Als Brabander voel ik me haast persoonlijk schuldig voor de Slag bij Woeringen en de verovering van het hertogdom door de Brabanders. Misschien kan ik die geschiedenis wandelend en schrijvend een beetje goedmaken…

    Lees meer
  • kempen

    Wandelen

    Rondje Kempen

    Kanalen speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Kempen. In 1846 begon men het Kempens Kanaal te graven om het chronische watertekort in de streek te verhelpen. Met de latere zijkanalen ontstond een net van waterwegen, waarvan het Albertkanaal de jongste en belangrijkste is. Het gehucht Bouwel, deelgemeente van Grobbendonk, ligt vlakbij de samenvloeiing van beide kanalen.

    Lees meer
  • Pieterpad

    Wandelen

    Het Pieterpad

    5 september 2011. We trekken met de trein naar Pieterburen, helemaal in het noorden van Nederland. Hier vertrekt het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland. Eindpunt is het meest zuidelijke punt van Nederland, de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Aangezien we nog even tijd hebben, bezoeken we in Pieterburen de zeehondencreche. Leuke diertjes, die daar goed verzorgd worden wanneer ze aanspoelen of hun moeder verloren zijn.

    Lees meer
  • f3

    Wandelen

    Wandelpad van Ourthe en Néblon

    Het Sentier pédestre de l’Ourthe et de Néblon is een vrij onbekend langeafstandswandelpad in de provincie Luik. De route heeft een lusvorm, je kan dus overal starten. Wij deden dat bij Tilff in de Ourthevallei.

    Lees meer
  • Hoge Kempen,

    Wandelen

    Door de hoge Kempen

    Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft een primeur voor België: Twee rondwandelingen hebben het keurmerk ‘Premiumroute’ gekregen van het Deutsche Wanderinstitut. Dat maakt nieuwsgierig. En als blijkt dat je ze samen kan voegen tot een stevige dagtocht, is de beslissing snel genomen.

    Lees meer
  • dagje tussen fruit en bos

    Wandelen

    Een dagje tussen fruit en bos - De Treinstapper

    Vandaag doen we het eens anders. We nemen niet de trein van Alken naar Sint-Truiden, maar trekken onze wandelschoenen aan en doen het traject te voet op GR-paden. Dat duurt veel langer dan de treinrit, maar je ziet en beleeft veel meer.

    Lees meer
  • GR5

    Wandelen

    GR 5 in het nieuw

    Papa’s die graag wandelen hebben soms een curieuze droom. Dan nemen zij vrouw en kinderen op sleeptouw bij de realisatie van hun visioen: te voet van de Noordzee naar de Middellandse Zee. Goed nieuws voor hun ‘volgers’: de route en de gids van het Vlaamse deel van de tocht zijn opgefrist. Een leidraad om welgezin op zoek te gaan naar het verre horizonten én nieuwe woorden.

    Lees meer
  • Oostende

    Grote Routepaden

    Oostende, een weekendje zeelucht

    In de vroege middeleeuwen was Oostende het meest oostelijke gehucht op het schorreneiland Testerep, vlak voor de Vlaamse kust. Tien eeuwen later bestaat het verzwolgen eiland niet meer, maar is het verplaatste dorp uitgegroeid tot de ''Koningin der Belgische badsteden'.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Meditatie en welbehagen in de Famenne

    Een GR-tweedaagse mag een ietsje meer zijn dan wandelen. Onderweg mengen we ons onder de bewoners van twee kloosters. De ontmoetingen wisselen tussen een nobel verheven en een zinnelijk werelds bestaan, tussen totale onthechting en een milde vorm van pure genotzucht.

    Lees meer
  • Van Dom to Lange Jan

    Wandelen

    Van Dom tot Lange Jan

    De twee hoogste kerktorens van Nederland, de Utrechtse Dom en de Amersfoortse Lange Jan, hebben helemaal geen kerk, maar zijn wel het centrum van twee bruisende steden. En tegelijk ook twee hoogtepunten op het 162 km lange Utrechtpad.

    Lees meer
  • Voeren

    Wandelen

    Wandelparadijs tussen Wallonië en Nederland

    Tussen het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Mergelland ligt de Voerstreek. Een Vlaams natuurparadijs voor GR-stappers, maar ook voor knooppuntwandelaars. Wij stapten een tweedaagse combinatie, met als overnachtingsplaats de centraal gelegen Jeugdherberg De Veurs.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Koning in de Famenne

    Kan je in de Famenne nog een wolf ontmoeten? Hoogstwaarschijnlijk niet. Een man die zijn volk moest beschermen tegen alle gevaren zou het laatste exemplaar al in 1845 hebben neergeschoten. Voor een ander gevaar dat ons bedreigt, te droge lentes en zomers, ligt de oplossing misschien aan het eind van een lindendreef in Barzin.

    Lees meer
  • holterberg

    Wandelen

    Van de Holterberg naar de IJssel

    De Sallandse Zandloper voerde me van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel. Van een ruw bos- en heidegebied door een landbouw- en kanaallandschap naar een majestueuze rivierdelta. Mét een hoogteverschil van 65 meter – naar Nederlandse normen al heel wat…

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Ook een netwerk heeft een eindpunt

    Aan elk GR-verhaal komt een einde, zelfs aan een heel GR-netwerk. Als wandelaar wordt je dan overspoeld door tegenstrijdige gevoelens, het post-GR-trauma. Maar zelfs wanneer de laatste bladzijde van de recentste topogids is omgeslagen, kan je altijd uitkijken naar een nieuw pad of een vernieuwde gids.

    Lees meer
  • Getevallei

    Wandelen

    De Getevallei

    De Getevallei maakt deel uit van het grotere Hageland en is een klein maar fijn onbekend stukje Vlaanderen. Twee dagen stapten we op het wandelnetwerk en verloren daarbij nooit de kerktoren van Zoutleeuw uit het oog. Of toch bijna!

    Lees meer
  • Tussen Fagne en Thierache

    Wandelen

    Wandelen tussen Fagne en Thiérache

    In het zuidwesten van de provincie Namen vormt het dal van de Viroin de scheiding tussen de Fagne en het Thiérache-woud. De overgang tussen beiden is de Calestienne, een smalle kalkzoom. Doorheen het gebied lopen GR 12 en GR 125. In combinatie met lokale routes maakten we twee wandelingen op de noordflank van de Viroin.

    Lees meer
  • St-Olavsleden

    Wandelen

    St. Olavsleden, een Scandinavische ‘coast tot coast’

    Pelgrimsroutes in Scandinavië winnen langzaam maar zeker aan populariteit. De St. Olavsleden loopt van de Zweedse oostkust naar Trondheim in Noorwegen. Een 580 km lange tocht over het idyllische Zweedse platteland naar het Scandinavische hoogland en via de Noorse bergen naar de Atlantische Oceaan.

    Lees meer
  • Groot-Frieslandpad

    Wandelen

    Groot-Frieslandpad, een pad met (bijna) alle landschappen

    Zee en duinen? Check! Polders en grasdijken? Check! Historische stadjes? Check! Meren en rivieren? Check! Bossen en heide? Check! Veengebieden? Check! Alleen heuvels vind je niet op het Groot-Frieslandpad. Hoewel de duinen soms kuitenbijters zijn.

    Lees meer
  • Kortrijk

    Grote Routepaden

    Kortrijk, een goedendag tussen Schelde en Leie

    Vlakbij de grot van Broeder Isidoor vinden sinds april 2015 weer jonge rugzaktoeristen, grote gezinnen, schoolklassen en internationale studenten de weg naar Hostel ‘Groeninghe’, de vernieuwde jeugdherberg van Kortrijk. Ook fietsers en wandelaars zijn meer dan welkom.

    Lees meer
  • Famenne

    Wandelen

    Plaatjes om te stelen in de Famenne

    Voor een aquarelliste is de Famenne een onuitputtelijke inspiratiebron. De wandelende fotograaf kan hier fotowedstrijden winnen. Maar die laatste mag het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. Want een meester-schamateur kan zijn pad kruisen.

    Lees meer
  • schotland

    Wandelen

    Nazomeren op Arran

    In reisgidsen wordt Arran steevast omschreven als ‘Schotland in miniatuur’. Het eiland wordt doorsneden door de Highland Boundary Fault, wat ruig gebergte oplevert in het noorden en glooiende graslanden in het zuiden. In september, terwijl heel Europa kreunt onder een hittegolf, volg ik het panoramische kustpad dat het eiland omgeeft.

    Lees meer
  • schotland

    Wandelen

    Schotse bekoringen

    “Het mooie aan Schotland is dat je kan gaan en staan waar je wil. Meng dat met de grilligheid van het landschap en je hebt een paradijs voor avontuurlijke trekkers.” Ook al skypend voel je meteen de passie waarmee de jonge Nederlander Sjoerd Tel over zijn tweede thuisland spreekt.

    Lees meer