Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Kaart 24 Kortendries - Willem Dhaenens

    Wandelen

    Oost-Vlaanderen van noord naar zuid, Nieuwe topogids voor de GR 122

    Vers van de pers: de topogids van de GR 122. Dit internationale pad start net over de grens in het Nederlandse Hulst en doorkruist de hele provincie Oost-Vlaanderen. Langs de polders en de bloemenstreek, door de Scheldevallei en uiteindelijk de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen. Nieuw aan deze gids zijn acht extra luswandelingen.

    Lees meer
  • Wandelen

    “Verstedelijkte gemeenten hebben meer interesse voor trage wegen”

    Tijdens de Dag van de Trage Weg kan je volop genieten van wandelingen en rondleidingen die het belang van trage wegen extra in de verf zetten. Een belang dat wij maar al te goed kennen, want onze GR’s maken natuurlijk zoveel mogelijk gebruik van trage wegen. Als Grote Routepaden ijveren we dan ook mee voor de erkenning van deze wegen, zodat die ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijven. We spraken met Gregor Dirven één van onze Vlaams-Brabantse vrijwilligers over hoe hij dat aanpakt.

    Lees meer
  • Drone vertrek

    Wandelen

    Dwars door de Lage Landen

    In het voorjaar van 2022 zendt Eén de nieuwe avonturen uit van Vlaanderens bekendste stapper, Arnout Hauben. Arnout stapt nooit zomaar om te stappen, maar om verhalen te zoeken. Corona heeft daar niets aan veranderd: hij is blijven stappen, en blijven babbelen. Tijdens één van de laatste dagen van 2021, en tegelijk één van de laatste dagen van de montage van ‘Dwars door de Lage Landen’, maakte hij even tijd om de lezers van Op Weg alvast nieuwsgierig te maken naar zijn nieuwste GR-avonturen.

    Lees meer
  • 1620066183440

    Wandelen

    GR 5A Relaas van een GR-debutant

    Van jongs af stapte Jelle in de voetsporen van zijn vader door alle uithoeken van Limburg. Op die manier kreeg hij de liefde voor de natuur en voor het wandelen mee. Lange tijd koos hij voor luswandelingen, pas recent kwam daar GR bij. Zijn eerste uitdaging werd de GR 5A en na de eerste etappe was hij meteen verkocht.

    Lees meer
  • Demerbroeken (8)

    Wandelen

    Vlaanderen voor grote en kleine avonturiers

    Lannoo bracht recent het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen uit. Een schitterende wandelgids én een mooi kijkboek met 20 wandelingen ‘voor grote en kleine avonturiers’. Het zijn familiewandelingen van gemiddeld 6 tot 12 km lang waar het avontuur en de natuur centraal staan. Tijd om kennis de maken met Michaël Cassaert, de auteur die ook het Groot Wandelboek Vlaanderen en het Groot wandelboek Wallonië schreef.

    Lees meer
  • GR7 Barranc de la Maimona

    Wandelen

    Op meerdaagse tocht, elke week weer

    Al wie in Spanje dagen aan één stuk wil wandelen duikelt na wat zoekwerk op internet onvermijdelijk in de ‘Cuadernos de Viaje de Juan Holgado'. Zou er op het Iberische schiereiland nog één GR te vinden zijn waar Juan zijn voetafdrukken niét heeft achtergelaten? Toen ik vele jaren geleden in volle voorbereiding op drie weken GR 1 ‘Sendero Historico’ met Juan in contact kwam, werd me metéén duidelijk dat deze man meer dan wie ook gebeten is door het wandelvirus.

    Lees meer
  • Dwars door België (c) VRT

    Wandelen

    Dwars door België

    Met de rugzak doorkruist Arnout Hauben te voet en met een tent eigen land. Samen met zijn twee vrienden trekt Arnout langs de GR 129, de langste GR-route van het land. De reis start in Brugge, de moeder aller Vlaamse steden, en eindigt in de oudste stad van Wallonië, Aarlen bij de grens met Luxemburg.

    Lees meer
  • ivo 04

    Wandelen

    Grenzen opzoeken om Parkinson te bestrijden

    Als gewezen marathonloper en ervaren bergwandelaar gaat Ivo de Bisschop (65) niet gauw een uitdaging uit de weg. Toen hij drie jaar geleden te horen kreeg dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt, voelde hij even de grond onder zich wegzakken. Maar voor de doorwinterde manager tekenden zich al gauw de contouren af van een nieuw ‘project’.

    Lees meer
  • 1

    Wandelen

    Meer dan een decorstuk

    “GR-paden lopen als aders door Europa en kan je volgen met behulp van wit-rode markeringen. Eén van de bekendste is de GR 5. Die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee via Vlaanderen, Wallonië, de Vogezen, de Jura en de Alpen naar de Middellandse Zee.” Het gebeurt niet elke dag dat een perstekst van de VRT zo lijkt weggelopen uit onze Grote Routepaden-website.

    Lees meer
  • Olavsweg

    Wandelen

    Van de voeten naar het hoofd en terug

    “Een pelgrim volgt niet alleen het horizontale pad dat zich voor hem ontvouwt, maar wandelt ook de verticale weg van de voeten naar het hoofd en terug.” Na vier grote pelgrimstochten heeft Paul De Marez recht van spreken als het over pelgrimeren gaat, en naar aanleiding van zijn boek over zijn laatste tocht naar Trondheim zochten we hem op in zijn thuisstad Kortrijk.

    Lees meer
  • Zaragoza

    Wandelen

    De droom van Ignacio Terés

    Van je hobby een job maken, weinigen die het kunnen. Ignacio, afkomstig uit het Spaanse Zaragoza en gebeten door het fietsen wandelvirus, deed het. Van de Pyreneeën verkaste hij naar El Maestrazgo, zelfs voor Spanjaarden een haast onbekende streek.

    Lees meer
  • GCB

    Wandelen

    Grand Central Belge: in het spoor van de spoorweg

    In de Canvas-reeks Grand Central Belge trok Frieda Van Wijck de voorbije weken langs de gelijknamige spoorlijn die eertijds het Waalse mijn- en industriebekken met de haven van Antwerpen verbond. De inspiratiebron voor het programma was een boek van schrijver-journalist Pascal Verbeken. Met veel mededogen en gevoel voor nuance beschreef hij twee jaar geleden zijn voetreis door een ‘verdwijnend’ België –eens een industriële wereldmacht, nu een land in ademnood.

    Lees meer
  • bergbewoners

    Grote Routepaden

    Verhalen van bergbewoners

    Het hooggebergte trekt jaarlijks vele wandelaars en fietsers aan. Allemaal genieten ze dubbel, van de natuur én van de inspanning. Maar één zaak vergeten ze vaak: dat er in de Alpen en de Pyreneeën ook mensen wonen. Mensen die een moeilijke strijd leveren voor het behoud van hun cultuur en levenswijze. Séverine Baert trok met een schaapsherder de bergen in en luisterde naar de verhalen.

    Lees meer
  • Eupen

    Wandelen

    Op de koffie in Eupen

    Voor zijn eerste ‘buitenlandse’ reis ging kersvers Vlaams Minister-President Bourgeois eind september op de koffie bij zijn al even kersverse collega in …Eupen. Enkele weken eerder haalde ook Op Weg de banden aan met onze Duitstalige vrienden van de Oostkantons. Om de woorden van Horst te gebruiken: “Willkommen im Wanderparadies Ostbelgien”.

    Lees meer
  • image002

    Wandelen

    GR als totaalervaring

    “Je zal mij gemakkelijk vinden, ik woon langs GR 128 in Deurle”, had Lieven Vantieghem me aan de telefoon gezegd. Meteen de perfecte binnenkomer voor wat een boeiende babbel met een medestander èn tegelijk atypische GR-man zou worden.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    De les aardrijkskunde kleurt wit-rood

    Het wandelvirus bestaat wetenschappelijk niet maar fictief hoort het in het lange rijtje van de erfelijke virussen. Het beestje is overdraagbaar tussen generaties, maar wel absoluut goedaardig én doorgaans zeer welkom bij wie ‘besmet’ is. Vader en zoon Martin en Koen Meirlaen leveren het bewijs.

    Lees meer
  • Kortste route

    Wandelen

    De kortste Grote Route ter wereld

    Wanneer Maaike en Koen mij even alleen laten loop ik stiekem de ‘grote’ GR én de Streek-GR, beide in de andere richting nu. Ter controle. Ook die bewegwijzering blijkt perfect in orde. De wandelbomen in hun tuin leiden mij langs een subliem voorbeeld van een ‘premium’-wandeling. Het enige wat ontbreekt is een pianoconcerto met de route als thema.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Hoe vrolijk pipi kan klateren

    102 dagen alleen op stap, wat doet dat met een mens? Elena Peeters maakte als afstudeerproject voor haar theateropleiding aan het Antwerpse Conservatorium de voorstelling ‘Elena’, een creatieve verwerking van haar wandeltocht van Antwerpen naar Rome.

    Lees meer
  • Interview

    Wandelen

    Ook een netwerk heeft een eindpunt

    Aan elk GR-verhaal komt een einde, zelfs aan een heel GR-netwerk. Als wandelaar wordt je dan overspoeld door tegenstrijdige gevoelens, het post-GR-trauma. Maar zelfs wanneer de laatste bladzijde van de recentste topogids is omgeslagen, kan je altijd uitkijken naar een nieuw pad of een vernieuwde gids.

    Lees meer
  • schotland

    Wandelen

    Schotse bekoringen

    “Het mooie aan Schotland is dat je kan gaan en staan waar je wil. Meng dat met de grilligheid van het landschap en je hebt een paradijs voor avontuurlijke trekkers.” Ook al skypend voel je meteen de passie waarmee de jonge Nederlander Sjoerd Tel over zijn tweede thuisland spreekt.

    Lees meer