Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Hiking met kinderen - Velebit Kroatië (3) - foto Yanick Bos

    Wandelen

    Zijn wandelstokken voor oude mensen?

    “Ik ben nog jong, ik heb geen wandelstokken nodig.” We horen het regelmatig, maar klopt die uitspraak wel?

    Lees meer
  • P1001187

    Wandelen

    Waarom zijn de Hoge Kempen zo hoog?

    Het is best vreemd, zo’n driehoekig plateau dat 50 m boven de rest van Vlaanderen uitsteekt. Waarom zijn de Hoge Kempen eigenlijk zo hoog? De verklaring zit hem in de opmerkelijke geologische geschiedenis van deze prachtige wandelstreek. En die begint bij de ijstijden …

    Lees meer
  • Hobbit

    Wandelen

    Experiment met wandelwol

    Onlangs kreeg ik een e-mail van Oro Vivo, een alpacaboerderij in Oost-Vlaanderen. Of hun wandelwol mij als wandelaar misschien kon interesseren? Ik had al veel over wandelwol gehoord, maar eerlijk gezegd, ik had het zelf nooit gebruikt. Ik beantwoord meteen de e-mail en laat weten dat ik het wil proberen.

    Lees meer
  • P1012281B

    Wandelen

    De Fish River Canyon Trekking in Namibië

    Met zijn lengte van 160 km is de Fish River Canyon na de Grand Canyon in de Verenigde Staten de op één na langste ter wereld. Doorheen de kloof loopt een vijfdaagse trekking van 90 km, een tocht in volle natuur, zonder paden of wegmarkeringen, zonder menselijke aanwezigheid. Dat klinkt als een avontuur dat we niet willen missen.

    Lees meer
  • P1013437b

    Wandelen

    Om ter mooiste dorpsplein. Met een GR-Arrangement door Brabants Pajottenland

    Wie al jaren zijn tochten zelf uitstippelt, kent het addertje onder het gras: het gepuzzel om de verbinding te maken tussen start, eindpunt en logement. Een echte GR-wandelaar weet daar wel raad mee, maar een andere oplossing is ook mogelijk. Wij kregen een GR-arrangement cadeau en ontdekten het gebundelde gemak van hotelboeking, maaltijden, tochtinfo en … vervoer van en naar het GR-pad. In ons geval de GR 512.

    Lees meer
  • Back to the Map

    Grote Routepaden

    Back to the Map, Leer (opnieuw) kaartlezen

    Het begint allemaal met een telefoontje van Goeleke De Wit van het Mercatormuseum in Sint-Niklaas. Ze heeft een aflevering van Kamp Waes gezien en het is haar opgevallen dat de kandidaten nog nauwelijks kunnen kaartlezen. Onder druk van de snel evoluerende technologie gaat die vaardigheid meer en meer verloren. En dus vraagt ze of ik een lezing wil geven over hoe je met een kaart navigeert. Ik stel meteen voor om ook een brochure te schrijven waarmee de mensen na de lezing op het terrein kunnen oefenen.

    Lees meer
  • lowa schoen _3

    Grote Routepaden

    De juiste wandelschoenen

    Wandelaars weten dat goede schoenen het belangrijkste onderdeel zijn van hun uitrusting en velen hebben ongetwijfeld een favoriete merk en model. Toch is een nieuw artikel over schoenen op zijn plaats in Op Weg. Omdat herhaling op dit punt geen kwaad kan, en omdat we het afgelopen jaar vele nieuwe lezers mochten begroeten.

    Lees meer
  • P1011943 B kopie

    Wandelen

    Dagboek vanuit de Dolomieten

    Het is een beetje verwarrend: Klausen is Chiusa, Bolzano is Bozen. Hier in Zuid-Tirol hebben alle steden een dubbele naam, een erfenis uit de Eerste Wereldoorlog toen de regio overging van Oostenrijkse in Italiaanse handen. Vandaag combineert de streek de schilderachtigheid van de Oostenrijkse Alpen met de uitstekende Italiaanse keuken.

    Lees meer
  • Demerbroeken (8)

    Wandelen

    Vlaanderen voor grote en kleine avonturiers

    Lannoo bracht recent het boek Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen uit. Een schitterende wandelgids én een mooi kijkboek met 20 wandelingen ‘voor grote en kleine avonturiers’. Het zijn familiewandelingen van gemiddeld 6 tot 12 km lang waar het avontuur en de natuur centraal staan. Tijd om kennis de maken met Michaël Cassaert, de auteur die ook het Groot Wandelboek Vlaanderen en het Groot wandelboek Wallonië schreef.

    Lees meer
  • Rescue Kaukasus

    Wandelen

    Een ongewone redding in de Kaukasus

    Wandelen is geen gevaarlijke sport. Toch gebeuren er elk jaar honderden kleine en grote ongevallen, niet alleen in de bergen. En het kan iedereen gebeuren, ook ervaren wandelaars.

    Lees meer
  • DSCN5425

    Wandelen

    Wandelen in de Kaukasus

    Het is november en er valt natte sneeuw in de donkere straten van Moskou. Wij zitten warm en gezellig binnen in een klein, overvol restaurant. Obers lopen af en aan met steeds weer nieuwe schotels met de heerlijkste gerechten. De eigenaar vertelt ons trots dat hij Georgiër is. “Al het goede komt uit Georgië : de beste wijn, de beste keuken en vadertje Stalin.” Van die laatste zijn we niet overtuigd, maar de wijn en de keuken zijn inderdaad fantastisch. Op onze smartphone ontdekken we dat de Kaukasus voor een groot deel in Georgië ligt. We maken meteen plannen voor een wandelvakantie.

    Lees meer
  • Kompas_intro_bewerkt

    Grote Routepaden

    Welk kompas heb je écht nodig?

    “Ga nooit op stap zonder kaart en kompas.” Een goede raad voor elke wandelaar. Maar waarvoor gebruik je eigenlijk een kompas? Welk type kompas heb je echt nodig? En is het duurste kompas altijd het beste?

    Lees meer
  • 022Kalmthout_DrogeKalmthout_Heide

    Wandelen

    Wandelweekend in de Antwerpse Kempen

    Antwerpen is een bruisende stad en bijgevolg een leuke uitvalsbasis, maar voor ons wandelweekend willen we twee stevige dagtochten maken in volle natuur. Een korte treinrit brengt ons vlot heen en terug.

    Lees meer
  • kaartlezen_02

    Wandelen

    Hoe navigeer jij een wandeling?

    Wij GR-stappers zijn gelukzakken. We kopen een GR-gids en kunnen meteen ‘op weg’. Het pad staat immers prima aangegeven met de vertrouwde wit-rode (GR) of geel-rode (Streek-GR) wegmarkeringen. Ondertussen vertelt de wandelgids ons alles over de bezienswaardigheden en laat hij ons op tijd stoppen bij een café. Met zijn kaartjes geeft hij ons zowel het overzicht als de details. En als we al eens een wegmarkering missen, dan vinden we het pad snel terug met de wegbeschrijving.

    Lees meer
  • P1000535

    Wandelen

    Het knallen van kantelende ijsbergen

    Een Lonely Planet van Groenland bestaat niet. Dat is op zich goed nieuws, want we houden wel van een blanco blad. Maar deze trekking vraagt net iets meer voorbereiding dan onze jaarlijkse huttentocht in de Alpen.

    Lees meer
  • image011

    Wandelen

    Wandelweekend aan onze westkust

    Bij mooi weer is het aan zee vaak een drukte van jewelste. Maar na het grote zomerverlof valt de Belgische kust in een diepe winterslaap. Terrasjes sluiten, strandhuisjes en pop-up bars worden afgebroken. De zee, de wind en het zand krijgen vrij spel. Het ideale seizoen voor een stevige natuurwandeling.

    Lees meer
  • image010

    Wandelen

    Vuur en ijs. Off the beaten track

    's Morgens vroeg schepen we in op de ferry die ons vanuit Denemarken naar IJsland zal brengen. Een cruise van twee dagen die ons alle tijd geeft om onze reis voor te bereiden en te praten met de andere IJslandvaarders. Buiten, op het bovenste dek, staan drie jacuzzi’s te wachten. Niemand heeft zijn zwembroek mee… maar wij wel! Zalig om in een tobbe heet water bij regen en mist naar de koude zee te kijken.

    Lees meer